luni, 26 noiembrie 2007

La moartea Parintelui Ioanchie

IN DRUM SPRE DUMNEZEU

In noaptea de miercuri spre joi, 22 noiembrie, in jurul orei 02.00, a trecut la Domnul si Parintele Arhimandrit Ioanichie Balan, de la Sihastria. Dupa o lunga si foarte grea suferinta, un alt mare duhovnic si carturar al Bisericii Ortodoxe ne lasa mai singuri aici. Dar nu ne indoim ca va spori ceata de dincolo a rugatorilor si mijlocitorilor pentru iertarea pacatelor noastre, transmite rostonline.org. Parintele Ioanichie a fost ca un toiag pentru Parintele Cleopa. Pentru faptele sale duhovnicesti de dreaptacredinta a fost persecutat ani indelungati de catre Mitropolitul Moldovei, actualul Patriarh Daniel. Parintele Ioanichie va fi inmormantat sambata, 24 noiembrie, la Sihastria. Sambata are loc si parastasul Parintelui Calciu, la manastirea Petru Voda, unde, in urma cu un an, tot actualul Patriarh se impotrivea ca marturisitorul anticomunist sa fie inmormantat.



Parintele Ioanichie s-a nascut la 10 februarie 1930, in Stanita, judetul Neamt, avind la Botez numele de Ioan. A absolvit Liceul comercial din Roman (1942- 1949) si Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1971 - 1975). A fost frate in manastirea Sihastria (1949), unde a si depus voturile monahale si a fost hirotonit diacon (aprilie 1953). In 1979, a fost hirotonit ieromonah, opt ani mai tirziu - hirotesit protosinghel, iar in anul 1992 a devenit arhimandrit. A scris cartile: Patericul românesc (Bucuresti, 1980), Vetre de sihastrie româneasca (Bucuresti, 1981), Convorbiri duhovnicesti (vol. I, Ed. Episcopiei Romanului, 1984; vol. II, aceeasi editura, 1988), Marturii românesti la locurile Sfinte (Ed. Episcopiei Romanului 1986), Calauza ortodoxa in biserica (Iasi, 1992), Calauza ortodoxa in familie (Iasi, 1993), Rânduiala Sfintei Spovedanii si a Sfintei impartasanii (Iasi, 1993), Parintele Paisie duhovnicul, (Iasi, 1993), Parintele Cleopa duhovnicul (Iasi, 1994), Convorbiri cu teologi ortodocsi straini (Iasi, 1994). Cartile sale au aparut in mai multe editii si au fost traduse in limbi de circulatie internationala.

Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de sfintii Romaniei!

2 comentarii:

maria spunea...

l-am cunoscut pe pr ioanichie pacat ca mai marii nostri i-au inchis definitiv gura a fost un mare aparator al ortodoxiei si al adevarului ce sa facem sa acceptam sa ne rugam cu ereticii si toate celelalte erezii va fi vai de noi fara povatuitori ca pr.

MARIA spunea...

MARE OM A FOST PR IOANICHIE SI BOALA SI MOARTEA LUI NU AU FOST INTAMPLATOARE EXISTA O JUDECATA SI PTR MAI MARII NOSTRI