duminică, 25 noiembrie 2007

Postul Crăciunului ne duce spre Mântuire

Postul Crăciunului ne duce spre Mântuire
Ediţia de Vineri Nr.47 din 23 noiembrie 2007

Am trecut de jumătatea lunii noiembrie şi ne apropiem de Postul Crăciunului, al cărui început, după calendarul iulian, adică pe stil vechi, începe la 28 noiembrie. Părintele Vlad Mihăilă de la Biserica ,,Sf. Teodora de la Sihla” din Chişinău a răspuns întrebărilor noastre privind importanţa Postului Crăciunului.

- Părinte, când pentru prima dată creştinii au ţinut Postul Crăciunului şi care e semnificaţia lui, acesta fiind unul dintre cele patru posturi importante ce le avem peste an?
- Nu pot să zic când s-a ţinut pentru prima dată Postul Crăciunului, însă vreau să subliniez că primul post a fost îndată după Creaţie şi e dat de Dumnezeu lui Adam şi Evei – prin oprirea de a nu se folosi de fructul cel oprit (mărul). Îndemnul la post vine pentru a nu încuviinţa lucrurile care ne-ar putea duce la desfrâu sau la slobozeniile dăunătoare sufletului nostru. Asta nu înseamnă că omul nu a fost înzestrat de la început şi cu slobozenie, oricum omul e liber, dar postul e o rânduială bună şi de aceea trebuie respectat.

- Părinte, care este importanţa Postului Crăciunului în viaţa creştinilor?
- El este unul din cele mai uşoare, plăcute posturi şi e aşteptat de întreaga creştinătate şi lume. Acesta este postul de înaintea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, care are semnificaţia începutului erei creştine. Totodată, acesta este postul din ajunul Anului Nou. Deci e sărbătoarea venirii Luminii şi la propriu, şi la figurat pe pământ.
A posti înseamnă, în primul rând, a îngriji de tine atât trupeşte, cât şi sufleteşte, este zidirea fiinţei noastre sufleteşti şi între trup şi suflet trebuie să existe armonia orânduită de Dumnezeu.
De altfel, înfrânarea de la bucate e însoţită de rugăciune. Or, nu putem să îmbuibăm trupul şi să luminăm sufletul. Iar fiind luminaţi cu sufletul mai uşor ne apropiem de Dumnezeu şi în toate acestea ne ajută rugăciunea.
Astfel, lumina naşterii Mântuitorului, ce a luminat pe Sfinţii Părinţi, vine să ne lumineze şi pe noi prin îndemn la postire, slavă şi laudă pentru Dumnezeu, careб în cele din urmă, se reflectă asupra noastră şi aşa ne duce spre Mântuire.

- Prin ce se deosebeşte Postul Crăciunului de celelalte posturi?
- Este un post al Luminii, bucuriei şi Venirii Mântuitorului, de aceea e un post mai uşor, avem dezlegare de peşte şi de vin în fiecare sâmbătă şi duminică, iar pentru cei mai slabi şi în zilele de marţi şi de joi.

- Vă mulţumim.

Marius Tărâţă, ASCOR (Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români), pentru FLUX

Niciun comentariu: