vineri, 22 decembrie 2006

ICOANELE DIN SCOLILE ROMANESTI SINT ALE COPIILOR


Prezenta simbolurilor religioase în scoli trebuie sa fie decisa de comunitate, de parintii elevilor si, nu in ultimul rand, de scoala.
Ministerului Educatiei si Cercetarii i-a fost transmisa Hotararea nr. 323/21.11.2006 a Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii privind elaborarea si implementarea unor norme interne, care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase în instituþiile de învatamant public din România.
Anterior primirii acestui document, MEdC si-a exprimat dorinta de a initia o dezbatere pe aceasta tema in Comisiile de invatamant din Parlamentul Romaniei, precum si cu Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti. Cu toate acestea, MEdC a fost acuzat ca „se spala pe maini", motiv pentru care se impun urmatoarele precizari:
1. Ministerul Educatiei si Cercetarii trateaza aceasta problema cu maxima responsabilitate si apreciaza ca poporul roman este un popor credincios, care a reusit, gratie credintei, sa depaseasca 50 de ani de interdictii.
2. Interventia Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru inlaturarea simbolurilor religioase din salile de clasa ar fi total deplasata si ar restrictiona libera optiune. In plus, atat petitionarul, cat si emitentii deciziei omit un aspect important: prezenta icoanelor in unitaþile de invatamant nu este consecinta unui ordin ministerial, ci o hotarare a societatii civile. Prin urmare, traind într-o societate democratica, decizia trebuie sa apartina tot parintilor, comunitatii locale si nu în ultimul rand scolii.
3. In virtutea principiilor democratice, consideram ca exista prerogative naturale ce nu trebuie ingradite de acte normative. In consecinta, dorim ca intr-o unitate scolara normele interne care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase sa fie stabilite de comunitatile locale si suntem de acord cu o abordare diversificata, functie de apartenenta religioasa a populatiei. Cu o singura conditie: respectarea Legii învatamantului care interzice prozelitismul religios în scoli.

Director,
Mircea MURESAN
http://www.edu. ro/index. php/pressrel/ 7103

Niciun comentariu: